Parasieten

Parasietenbestrijding bij HONDEN

Ontworming

De hond kan zich in België besmetten door 2 groepen endoparasieten (= inwendige parasieten), nl. de lintwormen en de rondwormen. De groep van de rondwormen bestaat uit haakwormen, spoelwormen en zweepwormen.

Reeds  via de moeder kunnen puppies besmet geraken met inwendige parasieten. Dat kan o.a. gebeuren via de moedermelk. Het is dus ook belangrijk om puppies te ontwormen.

Men mag beginnen met ontwormen vanaf de leeftijd van 2 weken. Let wel op welk ontwormingsproduct u hiervoor gebruikt.

Praktisch:  Ontwormingsschema:

Leeftijd pup:  

  • 2 weken                      1e maal ontwormen
  • 3 weken                      2e maal ontwormen
  • 4 weken                      3e maal ontwormen
  • 6 weken                      4e maal ontwormen
  • 8 weken                      5e maal ontwormen
  • Daarna moet de pup 1 maal per maand ontwormd worden tot de leeftijd van 6 maanden. Na een leeftijd van 6 maanden is het voldoende om de pup 4 maal per jaar te ontwormen.

Ontvlooien

Het is belangrijk om uw hond regelmatig te ontvlooien. Een vlo heeft geen specifieke gastheer, dit betekent dat een kattenvlo ook perfect op een hond kan overleven en vice versa. Zelfs wij, als mens, kunnen onze hond besmetten. Een vlo kan ons namelijk tijdelijk gebruiken als “transportmiddel”! Verder zijn vlooien ook belangrijke besmettingsbronnen van lintwormen.

Het is ook sterk aan te raden om heel het jaar door te ontvlooien, want zelfs in de winter kunnen deze vieze beestjes overleven.

 Praktisch:

Afhankelijk van het product kan er maandelijks of wanneer men een vlooienband gebruikt om de paar maanden behandeld worden.