Vaccinatie

Vacciantie Hond

Waarom vaccineren?  Om uw hond tegen bepaalde veel voorkomende ziekteverwekkers te beschermen.

 Waartegen vaccineren? Men kan de vaccins onderverdelen in 3 groepen, namelijk: de basisvaccins, de aangeraden vaccins en tot slot de wettelijk bepaalde vaccins.

  • Basisvaccins:

Hondenziekte ook wel ziekte van Carré genoemd of Distemper: wordt overgedragen door geïnfecteerde dieren en veroorzaakt ademhalings- stoornissen, hoge koorts, maag-darm problemen en kan zelfs de hersenen aantasten. Deze ziekte heeft vaak een fatale afloop.

Katteziekte of parvo: wordt via besmette ontlasting overgedragen en kan in de omgeving aanwezig zijn. Dit virus zorgt meestal voor hoge koorts, braken en een bloederige stoelgang met uitdroging als gevolg. Wanneer het gaat om een jong dier of een dier met onvoldoende weerstand kan het een levensbedreigende ziekte zijn.

Infectieuze hepatitis ook wel ziekte van Rubarth genoemd: overgedragen door inhalatie of door het inslikken van het virus. Deze ziekte zorgt voornamelijk voor een verstoring van de leverfunctie, maar kan ook aandoeningen van de ademhalingswegen veroorzaken. Vooral bij zeer jonge dieren kan de ziekte dodelijk zijn.

Leptospirose: de bekendste vorm van leptospirose wordt via rattenurine overgedragen, vandaar ook wel de naam rattenziekte. Deze vorm is tevens besmettelijk voor de mens. Een andere vorm wordt via de urine van hond op hond overgedragen. Leptospirose heeft een negatieve invloed op de nier- en leverfunctie en zorgt vaak voor een dodelijke afloop.

  • Aangeraden vaccin:

Kennelhoest bestaat uit verschillende virussen waaronder het para-influenza virus, het canine adenovirus type 2 en de bordetella bacterie. De ziekte komt vnl voor op plaatsten waar veel honden aanwezig zijn zoals in hondenpensions of kennels. Honden besmetten zich via inhalatie of door het inslikken van de kiemen. De ziekte gaat vaak gepaard met een hevige hoest, neusuitvloei en ontstoken ogen. Ze is zelden dodelijk, maar voorzichtigheid en een afdoende behandeling zijn wel noodzakelijk, zoniet kunnen ademhalingsproblemen levenslang aanwezig blijven.

Wanneer men naar de hondenschool gaat of men de hond op pension plaatst is vaccineren tegen deze ziekte de boodschap.

  • Wettelijk bepaald vaccin:

rabiës (hondsdolheid): wordt via speeksel en bijtwonden overgedragen. Dit virus is ook zeer gevaarlijk voor de mens. Na enige tijd kan een gedragsverandering waargenomen worden, die zich vaak uit in agressie. Deze ziekte kent een fatale afloop. In België is dit vaccin verplicht wanneer u ten zuiden van Samber en Maas reist of wanneer u met uw hond op een camping verblijft. Ook wanneer u reist naar het buitenland dient uw dier voldoende op voorhand ingeënt te worden. Het vaccin dient bij allereerste vaccinatie minimum 21 dagen voor vertrek te worden gegeven en is werkzaam na 10 dagen.  Opmerking: Elk land heeft zijn eigen wettelijke voorschriften i.v.m. vaccinatie. Vraag steeds voldoende op voorhand raad aan de dierenarts omtrent de vaccins nodig voor het  land waar u naartoe reist. 

Praktisch: Vaccinatieschema voor uw pup:

  • op de leeftijd van 6 weken: kan men een pre-vaccin geven van hondenziekte en parvo
  • op de leeftijd van 9 weken: hondenziekte, parvo, hepatitis en leptospirose en eventueel kennelhoest
  • op de leeftijd van 12 weken: hondenziekte, parvo, hepatitis, leptospirose en eventueel kennelhoest of rabiës
  • op de leeftijd van 16 weken: lepto en eventueel kennelhoest of rabiës 

Opmerking: Voor de leeftijd van 12 weken is het rabiës vaccin slechts geldig voor 6 maanden, wanneer u echter uw hond laat vaccineren na 12 weken is het vaccin geldig voor 3 jaar.