Tandheelkunde

Hond en kat

Kleine hondenrassen zijn gevoeliger voor tandproblemen dan grote rassen. Regelmatig de tanden poetsen en kauwbeentjes geven is de boodschap. Toch is de vorming van tandplak vaak onvermijdelijk en moet elke hond vroeg of laat zijn/haar tandjes laten behandelen. De tandplak kan zich namelijk omzetten in tandsteen en dit is onmogelijk nog weg te krijgen met poetsen. Net zoals bij mensen wordt er dan een detartratie uitgevoerd. Hierbij wordt het tandsteen ultrasoon verwijderd. Ook bij katten wordt dit regelmatig gedaan. Deze procedure gebeurt onder algemene verdoving. Zo kan de mond zeer grondig worden geïnspecteerd en mogelijke slechte tanden, die niet meer te redden zijn, getrokken worden. Nadien worden al de tandjes gepolijst met polijstpasta.

Konijnen

Ook konijnen kunnen veel last hebben van hun tanden. Zo kunnen de snijtanden in boven- en onderkaak verkeerd groeien waardoor voedselopname sterk bemoeilijkt wordt. Om dit te vermijden kunnen de snijtanden op regelmatige basis bijgeslepen worden. Uw konijntje moet hiervoor niet onder narcose gebracht worden. Het slijpen van de snijtanden is veiliger dan ze te knippen. Bij knippen kunnen ze immers splijten.  Verder kunnen er ook tandpunten op de kiezen ontstaan door ongelijke tandslijtage. Deze punten zijn zeer pijnlijk en kunnen de tong of de wang verwonden. Het afslijpen van tandpunten dient wel te gebeuren onder algemene verdoving, omdat dit moeilijk op een wakker dier kan uitgevoerd worden.        

Praktisch:

Wanneer uw lieveling binnenkomt voor een detartratie gelden dezelfde regels als voor een operatie

  • Uw dier moet nuchter zijn (gedurende 8 uur niets gegeten hebben). Met uitzondering van konijnen, deze mogen niet nuchter zijn!
  • Drinken wordt enkele uren voor de operatie weggenomen.
  • Uw dier wordt de avond ervoor of de ochtend van de operatie binnen gebracht.
  • Zorg dat uw huisdier eerst nog een plasje heeft kunnen doen vooraleer  binnenkomst.
  • Na de operatie wordt contact opgenomen met de eigenaar en wordt afgesproken wanneer u uw dier terug kunt ophalen.
  • Bij het ophalen van uw dier wordt er een zorgfiche meegegeven.