Parasieten

Parasietenbestrijding BIJ KATTEN

Ontworming

De kat kan zich in België besmetten met 2 groepen endoparasieten (= inwendige parasieten), nl. de lintwormen en de rondwormen. De groep van de rondwormen bestaat uit haakwormen, spoelwormen en zweepwormen.

Reeds  via de moeder kunnen kittens besmet geraken met inwendige parasieten. Dat kan o.a. gebeuren via de moedermelk. Het is dus ook belangrijk om kittens te ontwormen.

Praktisch: Ontwormingsschema

  • vanaf 3 weken: 1e maal kitten ontwormen
  • op 5 weken: 2e maal
  • op 7 weken: 3e maal
  • daarna tot een leeftijd van 6 maand: 1x/maand
  • voor binnenhuiskatten is het nadien voldoende om 1x/jaar te ontwormen. Katten die veel buiten gaan en in contact komen met andere dieren worden best 4x/jaar ontwormd.

Ontvlooien

Het is belangrijk om uw kat regelmatig te ontvlooien, ook als ze niet naar buiten gaat of niet in contact komt met andere dieren. Een vlo heeft geen specifieke gastheer, dit betekent dat zelfs een hondenvlo ook perfect op een kat kan overleven en vice versa. Een egel kan ook dienen als een belangrijke besmettingsbron voor vlooien. Zelfs wij, als mens, kunnen onze kat besmetten. Een vlo kan ons namelijk tijdelijk gebruiken als “transportmiddel”! Verder zijn vlooien ook belangrijke bronnen van besmetting van lintwormen.

Het is ook sterk aan te raden om heel het jaar door te ontvlooien, want zelfs in de winter kunnen deze vieze beestjes overleven.

Praktisch:

Voor een kat die ook buiten loopt: Afhankelijk van het product kan er maandelijks, om de 6 weken of om de paar maanden behandeld worden.

Voor binnenhuiskatten: slechts enkele malen per jaar is voldoende.